Tutaj powinien być opis

Dzień Zdrowego Odżywiania w SF w Wierszczycy

   Dzień 27 października 2021r. w SF w Wierszczycy upłynął pod nazwą Dnia Zdrowego Odżywiania. Już od rana uczniowie zgromadzili się przed wystawą zdrowych produktów i przetworów przyniesionych ze swoich domów. Były to głównie soki, ale i dżemy, kompoty, a także miód. Wśród nich znalazł się też syrop z pigwy – bogaty w witaminę C i bardzo smaczny dodatek do herbaty oraz syrop z mniszka lekarskiego – dobry przy przeziębieniu. Dzieci czytały napisy na słoiczkach i zachwalały swoje przetwory. Na stole stał też kosz wypełniony różnymi owocami. W dalszej części dnia uczniowie klasy I i II oraz dzieci z oddziału przedszkolnego wraz ze swoimi wychowawczyniami wykonały z nich smaczne dania. Jedni robili sałatkę owocową ( kl. I i oddział przedszkolny), inni owocowe szaszłyki( kl. II). Uczniowie klasy III już na początku dnia, przed zajęciami przygotowali ciasto drożdżowe na chleb. Pięknie wyrośnięte ciasto przełożyli do blaszek, a następnie do piekarnika. Po godzinie zapach chleba roznosił się po całej szkole. Do tak smacznego chleba uczniowie wykonali pastę serowo-jajeczną i sałatkę ryżową z tuńczykiem. Trzeba przyznać, że w czasie pracy każdy uczeń zbiegał o przydzielenie mu jakiejś roli. Jedni kroili, inni rozdrabniali, mieszali.

   Uczta była wyśmienita. Podczas degustacji dzieci wymieniały się uwagami na temat smaku przygotowanych przez siebie potraw. Dumni byli z efektów swojej pracy, a dzień w szkole uznali za bardzo fajny. Zapamiętają, że zdrowe odżywianie jest bardzo ważne.